Razmisli & Strasti

Resurected

КазанЪТ

with one comment

почвам, йе!

Може би не върви да пиша по лингвистични теми, но това е „блог“ и по презумция в него се пише за личните виждания относно някакви теми, които не са в специалността на пишещия. Пък и не ми се върши друга работа.

В случая, да наруша спокойствието и чистотата (празнотата) на блога, ме накараха няколко поредни спорни (възмутителни) случки и публикации в Интернет. Не се стърпях да излея авторитетните си виждания.

Най-напред, незнайно защо сега, отново се повдигна въпросът за пълния член. Очевидно, страхът от това „зло“ отновно е застигнал масата от днешната младеж. Отдавам това на смятана на властта, като символ на едно ново начало за по-добър живот. Хората решиха да излязат от дупките и да надигнат исканията си – новата власт изглежда възприемчива. Но повдигането на въпроса води до някои, меко казано, плашещи изводи.

Самото правило за членуване, отдавна е прехвърлило границите на лингвистиката, то е навлязло в социалния живот, като мерило за „грамотност“, а от там и на авторитет. Аз лично съм твърдо „за“ тази му функция. Подобен вид мерило е примерно способността на събеседника да решава сложни математически проблеми, но предвид отдалечеността на абстрактната математика от ежедневието е ясно, че е неприложимо. За сметка на това степента на грамотност е много лесно видима, особено сега – в ерата на Интернет. Забележимият спад на грамотността през последните 20 години, става все по-очевиден, по-дразнещ и плашещ. Достатъчно е да се прегледат няколко масово посещавани сайта с възможност за коментари и се вижда ясно изразеното недоволство от неграмотността на коментиращите.

Основен довод за премахването на пълния член е, че не се спазва. Далеч съм от мисълта, че преди 20 години всички са били грамотни. Напротив, забелязват се типичните правописни грешки у хора на над 40-50 години. Тези грешки далеч не се изчерпват с членуването. По тази логика, следва да се въведе еднозначност на буквите „и“ и „й“. С навлизането на компютрите и без това „й“ се ползва като „и“ с ударение. Също така да се премахне правилото, частицата за отрицание „не“ да се пише отделно. Вярно, ще има и двусмислия „аз него видях“=“аз не го видях“, но пък голяма работа.

Друг довод е, че правилото било изкуствено. Ето довод да премахнем и „й“. То не е звук, следва че е изкуствено въведена буква. Е, за какво ни е? Запетайките също не играят никаква роля в разговорната реч. Даже и аз не ги слагам където трябва. Под ножа.

Каде е границата?! Кога трябва да спрем да премахваме правила? Когато спрем да се разбираме ли?

Писменият език, за това се нарича „писмен“, защото е различен от „разговорния“. Непознаването му, не е оправдание за опростяването му. Степента на владеене на писмения език съответва на социалния статус. Това, че човек се е „мъчил“ да го овладее, показва, готовността му за себеусъвършенстване. Това повишава доверието към него и авторитета му. На времето самият факт, че можеш да пишеш и да четеш е бил достатъчен. Днес това го може почти всеки, за това и мерната единица е степента на владеене на книжовния език.

Веднага ще изкочат хора с мнението „това са глупости, не трябва по това да се мери човек“. Оценяването и сортирането на останалите е заложено в човека. Той винаги ще се дели на социални слоеве, особено на двата: „тезки като мен“ и „тези по-зле от мен“. За щастие някои хора смятат, че има „по-добре от мен“ и се опитват да влязат в тези среди – те са тези, които движат прогреса. Арогантните и профаните приемат по-висшата категория, като лична обида и търсят всякакви начини да ги „свалят“ на тяхното ниво. Точно тази категория в момента повдига въпроса за опростяването на правописа. Те дърпат другите обратно в казана. Те са Нане и Вуте. Това е така нареченият „български манталитет“.

Съжалявам, че млади и интелигентни хора (хм…“бъдещето на България“) така публично и неистово демонстрират назадничевото си мислене, прикривайки го грозно и лицемерно зад „прогресивни идеи“.

Какво ви пречи пълният член? Очевидно, че проблемът не е в „трудността“ му, а в това, че ви поставя в категорията „по-зле от някои други“. Но пък от друга страна, нима очаквате БАНските старчета, които цял живот са „учили“ за да се отделят от вас „низшите“, да премахнат единственото, което ги разграничава?!

Успех!

Може след 500 години българският език да изчезне за сметка на английския (както в тръгнало), но пълния член ще го държат до последно.

Advertisements

Written by venimus

30 декември, 2009 at 21:34

Публикувано в Хейт

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Споделям разсъжденията 🙂

    ogymajer

    4 януари, 2010 at 18:29


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: