Razmisli & Strasti

Resurected

La danza di Rosinka

4 Коментари

Руфинка болна легнала на висока планина…*

* Една от най-емблематичните и разпознаваеми родопски песни

Докато ноември месец се чудеха с какви ли не банални глупости да ни занимават медиите, ей така, между другото мина и 52-рото издание на ежегодния конкурс за детски песни и изпълнители „Златната монета“ в Болоня, Италия.

Аз си спомням като малък много се радвах на този конкурс, защото детския хор, който съпровождаше солистчетата, беше уникален. Сигурно са минали 20+ години от както гледах последното предаване (те мисля, че у нас го пускаха постфактум, прережисирано като забавно музикално шоу от рода на Бат Енчо, но може и да се бъркам). Най-вероятно не е имало повече. На фона на италианските лапещаци, нашите гордости Весели звънчета, Дунавски славеи и подобни изглеждат като нормални дришльовчета. Впечатляваше ме как успяват да научат всичките тези песни за толкова кратко време на всякакви езици и ги изпълняват перфектно. Според инфото последно българско участие е имало преди 26 г. И винаги като съм ги слушал, съм си представял как диригентката им вика и ги буха с палката по главите, че да запомнят текста. Не можех да си представя, че доброволно могат да научат 10 песни за 1 месец без бой. Сигурно заради изкривяването на възприятията, което съм получил от соц. дисциплината в училище…

Та за какво ви занимавам с някакво си жабарско детско конкурсче? Не е от носталгия

Всъщност, конкурсът въпреки, че винаги се провежда в Италия, всъщност е международен. Нещо като детската Евровизия! Има толкова много участници, че се провежда цяла седмица. За 52-рия конкурс се записват 4500 деца.

Честно казано 100 пъти предпочитам всяка вечер да гледам хлапетата как се пънат да пеят, особено като им приглася въпросният хор, от колкото дърти ВИП персони, аматьорски да се кълчат и да се опитват да танцуват с бастуна, който са глътнали. После, потни и запъхтени като финикийци, да остроумничат и мазнят на драгите д’рители да разцъкат смс-че. Макар, че и италианският конкурс се спонсорира по този изуитски начин, той все пак е за деца таланти, мамка му!

Не само, че нямаше предаване, аз не го чух в нито една новинарска емисия, нито четох някъде онлайн в популярните новинарски сайтове, въпреки факта, че в конкурса има дует българчета и то допуснати до участие на живо. Аз по принцип се имам за информиран, но тва събитие съм го пропуснал. Чак няколко дена след края му, (от немай къде) едно репортажче на ьTV от родното село.

Е, може би тук-таме са дочули, но журналистите явно правейки си аналогии с Евровизия и най вече с Човека Глас, са решили да не вдигат много шум, че да не се излагаме. Още повече, че двете момиченца Ивелина Росенова(7) и Тоника Росенова(10) са родом от мега известното с. Глогово, Община Тетевен, Ловешка област. Пък и Красьо е по-интересен, освен това вървят слухове, че ББ всеки момент ще обяви края на кризата.

През това време…

Започва конкурса и нашите две дечица веселушки обират точките и печелят наградата на журито „Червената монета“, която се дава в първия ден от конкурса. Журито е съставено от деца и известни личности.

Росинка е малка глуха балерина, която живее в стара, бяла къща. Тя е много специален танцьор – не танцува на обикновена музиката, а танцува под безшумните звуци на фатазията си. С нейния танц ни учи, че може да променим утрешния ден само вслушвайки се във въображението си. Тишината, която я заобикаля, е изпълнена със звуци, за които повечето хора не знаят, и е рай, в който няма различия.

Песента „Танцът на Росинка“ е писана от италианци с мотиви от 2-3 български песни. Като основен е мотивът и текстът на „Рофинка болна легнала“, която е доста тежка и за това е преработена за деца, а името е сменено, защото е трудно да се произнася от италианците. Лично според мен са се справили отлично и като сюжет и като музика. Свалям им шапка.

Регламентът (до колкото го разбрах) накратко е: 4 поредни дни децата изпълняват песента си и накрая на деня се гласува за дневната награда (всеки ден различен цвят „монета“). На 5-тия ден се дава голямата награда „Златната монета“ и допълнителната награда на зрителите „Телевизионна монета“ (на гласувалите с смс/тел.). Песните трябва да са на италиански.

Българските самородни таланти заслужено заемат първите страници на повечето вестници. В България, нито дума.

Последния ден балканските момиченца печелят, вероятно най-престижната награда за всеки изпълнител – наградата на публиката „Телевизионна монета“, според официалния сайт е имало 140 милиона гласа. Рекорд.

Нашите деца дори не разбират, че са взели друга награда и помислили, че просто ги викат да пеят. За това изпълниение влиза местна естрадна певица, която почти разревана (май така си изглежда) изкарва едно сравнително слабо изпълнение, а според мен това оказва влияние на крайния резултат.

Естествено голямата награда „Златната монета“ отнася италиански дует, най-малкото защото само 4 изпълнителя са чужденци (нашите са единствените от Източна Европа). Но и тук се получава „изненада“, защото песента на двете италианчета на 4 и 8 не печели нито една от другите награди, а на второ място остава песента сочена за фаворит (взема останалите 3 дневни награди).

Това, което ме подразни в целия случай, е (почти) пълната липса на внимание към такова мащабно събитие от националните медии. Ер малък ТиВи обърна повече внимание на група пияни коледари, като дори организира 10 минутно пряко включване, за да може „народа“ да поздрави народа, с няколко заучени фрази и стихотворение, което го кръстиха „молитва“ (сигурно заради виното и „амин“), като учтиво завършиха с „наздраве“. За двете сладурани – 5 дена нищо. Другото, което ме възмути е, че единствено кметът на Троян и царя (вероятно зяпа ТВ в Италия по това време, т.е. у тях си), са поздравили официално децата.

До колкото знам само СКАТ са излъчвали конкурса.

Репортажът, който скалъпиха накрая наща родна телевизия (ьТВ), не каза нищо за конкурса, просто, че

още вирее живот на село

_____

Advertisements

Written by venimus

9 януари, 2010 at 10:14

Публикувано в 1

4 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

 1. СЪГЛАСЕН СЪМ НАПЪЛНО СЪС КОМЕНТАРА!ДЕ ДА БЯХА ДЕЦА НА НЯКОЙ ОТ ТИЯ ДЕТО ВСЕ ТЯХ ГЛЕДАМЕ?ДА АМА НЕ!!БРАВО ЗА ТИЯ СТРАХОТНИ БЪЛГАРЧЕТА!!!

  ATANAS HRISTOV

  27 март, 2010 at 21:17

 2. Чудесно е, че тези деца прославиха България.
  Италианските деца ( а покрай тях и майките им) полудяха по „Танца на Росинка“. Ивелина иТоника свършиха работата на сума ти рекламни агенти. За пореден път трябва да разберем, че силата ни е в културата.

  История, култура и грамотност – това е рецептата за Новото Възраждане на България.

  • Велико представяне! Браво българчета! За съжаление малко се прави от нас българите, за да се докажем на света,че сме велика нация.Толкова ценни предавания просто изчезнаха.Няма „Като лъвовете“,“Златният Орфей“ и много други образователни вече липсват,не се цени талантът,а е толкова необходимо!
   Децата от малки са приковани към компютрите, липсва им дори докосването до природата,а във Франция всяка сряда слагат раничките на гръбчето и тръгват…,така се борят хората с агресията.Ние само пишем.После всичко се обсъжда,качено на магнитен носител…,просто не желая да продължа,досадно ще е.

   Елена Куцева

   27 април, 2010 at 19:25

 3. Нещо сгрешихме.Така ми се струва. А тези таланти и много други като тях дано успеят!

  Елена Куцева

  27 април, 2010 at 19:32


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: