Razmisli & Strasti

Resurected

Луди, луди баби!

15 коментара

Като ви кажат луда баба, кои са първите асоциации, които си правите? Ето ги моите (в обратен ред):

5. Кралица Елизабет 2

Една от най-известните баби на Земята. Бих я категоризирал с тихите луди. Всеки е гледал разни филми, където кралицата за няколко секунди се появява с цикламен костюм, боне и кученце. Вярно, че е базик, но ролята на монарха вече е екстравагантна прищявка. Според скорошна информация, тя струва на британците 4 милиона лири годишно. Вероятно с цел малко да се разсее този стереотип през 2009 излезе биографичен филм „Младата Виктория“ – не съм го гледал, ще ми е толкова интересен колкото 2ч. филм за Биг Бен. Но филмът е за баба й. Пък и кой би предположил, че тя някога е била млада? 😀

____________

4. Стоянка Мутафова

Няма да забравя, как двете баби Стоянка Мутафова и Татяна Лолова идват един ден в хотела, в който работех (’96, „Рига“ в Русе) и си вземат 1 двойна стая. Около 15 минути се чудиха каква стая да си вземат и избраха най-евтината. После изчезнаха за около час в стаята си. След това излязоха да обикалят навън за половин час. Върнаха се и се насадиха във фоайето на хотела да гледат телевизия – в тяхната стая няма телевизор (нали е най-евтината). Дадох им дистанционното и зяпаха телевизора около час. Забавното беше, че често ставаха прави и се разхождаха така, че да ги виждат идващите гости и пак сядаха. Нескрита показност. Но, така и никой не им поиска автограф, дори аз 😀 Накрая не издържаха и отидоха на рецепцията. И баба Стоянка взе да бучи, защо в стаята им няма телевизор. Всички гледахме изумени, все пак още в началото момичето ги пита „искате ли стая с телевизор“, а те казаха „не, за какво ни е“. Скандалът утихна, след като им предложиха стая с телевизор на същата цена. До тогава винаги съм ги възприемал като особен вид „смешни баби“, после ми стана малко мъчно. Звездите на българския театър залязващи в старческа деменция, безпаричие и липса на внимание. А това, че били върли конкурентки и едва ли не не се понасят – нищо подобно, бяха като сестри, навсякъде бяха заедно. Мисля, че дори бяха първи приятелки.

____________

3. Мадона

Е, баба Мадона естествено. Всички я помнят като развратения секс символ на поп музиката. Всички я помнят млада. Когато ви кажат Мадона, всеки се сеща за Papa don’t preach и топираната коса. Или пък за огромните конуси – сутиен. И всички знаят, че вече е дърта баба, но никой не го вярва. Може би защото вече имаше цветна телевизия. И все пак мен винаги ми е харесвало, как никога не е спирала да се движи в крак с тенденциите. Не е спряла на нивото от 80-те, както повечето звезди. Последните и албуми нямат нищо общо с ретро поп-а и пак всеки я разпознава. Някои ги определят като слаби, но лично мен модерното и звучене ми допада доста повече. Дори преди 2 години бях зациклил на последния й (за тогава) албум цял месец. И въпреки това, Кабала, сирачета и какви ли не дивотии и скандали съпътстват живота на една от най-лудите баби евър.

____________

2. Лили Иванова

От зората на динозаврите, до новогодишния поздрав „Да ви е честита 2315-та година!“, винаги ще има Лили Иванова. Жената с най-много „the best“ албуми след Щурците. Всеки я знае, като символа на бг естрадата и всеки под сурдинка си вика, бе тая дъртофелница още ли е жива? Баба Лили до такава степен ни беше набивана в ежедневието и културата, че фактът, че далеч, не е най-добрата българска певица предизвикваше у хората вътрешен конфликт на логиката до такава степен, че да те заболи главата и да получиш уртикарии. Как най-великата на всички времена пее толкова зле?! Парадокс, с който много от нас не могат да се справят без медикаменти. Много хора отказват да повярват, че тя е продукт на комунистическа корупция, ползвана за пропаганда, че е звезда защото е любовница на партийни величия и подобни богохулства. Това нас новото поколение не ни засяга. За това всички ние я чакаме, за да я изпратим! Лили върви си, нямаш вече живи съученици!

____________

1. Бабите пред блока

Insert your favourites here. Има едно изобретение по-важно от чушкопека – това е дървената пейка пред блока. Тази социална мрежа ще надживее и туитър и фейсбук и баба ти Кина, Мина и Дана винаги ще са там. Отиваш в чужбина стоиш 20 години, връщаш се и те те помнят! „Ти не беше ли на Ванчето сина? Ау колко си пораснал!“ Тази реплика можеш да я чуеш дори да си на 40 и да си бил просто за 2 седмици на планина. Дори всеки ден да те виждат по 100 пъти няма начин да не дочуеш коментар от пейката „Милке, виж внука ти какъв голям мъж е станал“. И все пак, бабите пред блока имат и някои полезни обществени функции – предимно охранителни. Няма система за видеонаблюдение с такава висока резолюция, Pan/Tilt/Zoom и войсрекординг. И то почти без пари!

Можем да допуснем, че освен всичко, бабата до колкото присъства в жилището ни (offline режим) има и някои допълнителни фукнции, като почистваща система и кухненски робот с някои малки досадни недостатъци. Примерно трудно разбира абстрактни изказвания от вида „това е колежка, не е бъдещата ми жена“ и „ял съм“. В някои случаи може да контролирате постоянно включеният режим stealth lurking като й инсталирате персонален телевизор. Това има допълнителен полезен страничен ефект. Допълнително стимулира режима „наблюдение пред блока и анализ на сериала от вчера“, т.е. осовобождава жилищния терен за странична дейност в ранните следобедни часове. За съжаление гарантира локално присъствие от 17 до 20 ч. За целта може да използвате един трик: „случайно“ премахвате някои от каналите или най-добре й купувате телевизор без хипербанд тунер. Тогава по-голямата част от времето бабата ще бъде дислоцирана на чужд терен (в комшийката да гледат сериала). Разбира се не може да прехамнете 1-ва, 2-ра и 3-та, защото тогава ефекта е доста неприятен – Нонстоп натякване „Кога ще ми оправиш телевизора?“. Обяснението, че този телевизор няма „хипербанд тунер“ (важно е да се спомене!) и не може да хваща Диема е най-безболезнения. За съжаление, някои баби са запознати с устройство наречено „приставка“ (това е допълнителен външен тунер). Тогава схемата пропада и единствения вариант е да и върнете поне няколко от „скритите“ програми или да я снабдите със съответното устройство.

Така или иначе, бабата все пак е полезно нещо особено с това, че е експерт в отглеждането на деца (изгледала си е своите от-до) и има достатъчно свободно време. Това според учените дори има доста голямо положително влияние върху оцеляването и развитието на човечеството. Почти няма други животни, които да отглеждат потомството на децата си. По този начин се освобождава достатъчно време на родителите да работят и да се доразвиват. Вярно е, че вроденото егоистично чувство на майките за собственост над децата, често им пречи да се възползват от тази възможност и да ги оставят за малко на „друг“ човек (особено на майката на мъжа) за да имат време и за себе си. Лично аз смятам, че ако се превъзмогне този предразсъдък, това би могло да бъде чудесна основа за стабилизиране на отношенията в семейството, които неизбежно се влошават с времето.

Разбира се с напредване на възръстта, психиката и характера на бабите, често преминава в крайности, като досадна и нетърпима до забавна лудост. Всяка баба със своя номер.

Най-характерното е, че те за нас никога не са били млади и историите им за това като са били деца е научна фантастика.

За това, когато ти говорят за баби, първата асоциация е „моята луда баба“.

Статията участва в BLOG CHALLANGE за това, коментарите са много приемливи 🙂 Също може да ползвате Svejo за да гласувате (не мога да го вкарам директно заради ограниченията в wordpress.com)

Реклами

Written by venimus

24 януари, 2010 в 21:54

Публикувано в 1

15 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Една наистина интересна и актуална бабешка класация. И да – „Има едно изобретение по-важно от чушкопека – това е дървената пейка пред блока. Тази социална мрежа ще надживее и туитър и фейсбук и баба ти Кина, Мина и Дана винаги ще са там.“

  Иван

  24 януари, 2010 at 22:02

 2. „Така или иначе, бабата все пак е полезно нещо особено с това, че е експерт в отглеждането на деца и има достатъчно свободно време. Това според учените дори има доста голямо положително влияние върху оцеляването и развитието на човечеството.“
  Хмм, доколко бабата е експерт, е доста спорно твърдение, но не толкова спорно, колкото твърдението, че някакви „учени“ ги твърдят.. наемаш ли се да посочиш източници и научни статии? 😀
  Имам късмета да наблюдавам житие-битието на няколко такива, отгледани от баби, деца и бих казала, много кофти избор на родителите 😕

  Като цяло поста ми харесва, но ми се струва, че първата част (преди бабите пред блока) е някак излишна. Но това си е лично мнение, де 😉

  Лита

  25 януари, 2010 at 04:41

  • Самият факт, че е баба (не говорим за подигравателния смисъл на стара жена) означава, че има деца, които са достиганли възрастта да имат свои деца, т.е. добре ги е отгледала 🙂 смятам, че бабите са с по-голям опит от младите родители.
   Това за учените, наистина някъде го гледах или четох в научен труд, но беше доста отдавна и не мога да цитирам източника. Говореше се за особеността при хората, че живеят доста след като са загубили размножителните си способности и мястото им в обществото, което определят като положително.

   Аз в случая имах предвид не да се предаде изцяло възпитанието на бабата, а да се ползва по-често. Все пак ако се прекали, тогава самите деца започват да се отчуждават от родителите си и да възприемат за такива бабите и дядовците, което е доста кофти.

   А идеята на 1-вата част е да засили ефекта на втората, т.е. тезата, че с „баба“ първата асоциация е „твоята баба“. Мисля, че точно този ефект съм го постигнал – доказва го твоята реакция. Ти игнорираш тази 1ва група, защото смяташ, че другото е по-близо до теб и е по-важно.

   По-скоро т.н. 2ра част прекалено дълго стана.

   venimus

   25 януари, 2010 at 05:00

   • 🙂 не игнорирам нищо, просто смятам, че някак двете части са твърде различни и обединени в един пост стоят странно.
    мислех още да те ям, ама хайде, от мен да мине 😉

    Лита

    25 януари, 2010 at 05:08

   • е аз не пиша художествена литература 😀 хаотичните мисли и недоизказаност са в основата на моя блог 😀 За това всичките изглеждат странни.

    venimus

    25 януари, 2010 at 05:22

 3. Да се съглася с Лита за децата отгледани от бабите. Мен до 15 години ме е гледала моята и повярвай ми няма нищо положително в това 🙂 А колкото до експерти – не мога да се съглася, не бих си оставила детето на бабата.
  Иначе поста е много свеж и забавен, аз се смях искрено 🙂

  cllleo

  25 януари, 2010 at 04:54

  • Мислех да спомена за баланса в разпределяне на родителските задължения, но сметнах, че не е необходимо и го пропуснах. Все пак всичко е шега. Явно съм сбъркал.

   venimus

   25 януари, 2010 at 05:05

 4. Оригинално хрумване – да бъде под формата на класация! 😉

 5. Уау! Още една доста дълга публикация, но за сметка на това – интересна. 🙂 За Мадона съм най-съгласен. Чак сега ми остана време да чета, а и да публикувам свой вариант. Вече написах и аз. 🙂

  Успех!

  Biser

  25 януари, 2010 at 14:46

 6. хахах – ако си решил баба да ти гледа бебе – нещо си се объркал, не стават за това 🙂

  но пък си пропуснал баба ти тина търнър,

  както и баба ти шер. те ти ги тука в дует, да видиш за кво иде реч. то и аз лично разполагам с една луда-лууда баба, което иде да покаже, че истинските момичета могат да бъдат много истински и много истински да се забавляват, при това без никакво значение на колко са години, ама за това друг път 🙂

  batpep

  25 януари, 2010 at 16:20

  • Е аз се сетих за още баби, включително за Сигорни Уийвър (покрай Аватар), но реших, че не мога да ги напиша всички 🙂
   А за бабите да гледат бебета не може да се каже, че не стават и те са гледали бебетата си нали?
   По-скоро мисля, че бабата е много подходяща като детегледачка на деца от примерно 3 до 7-8 годишни. Т.е. когато то започне само се оправя с физиологичните си нужди, но трябва някой да го наглежда. Стане ли вече тийнейджър не подхожда заради разликата в мирогледа на поколенията. То има „конфликт“ с разбиранията на майка си и баща си, какво остава за бабата.
   Разбира се има баби, които хич ги няма или са прекалено възрастни да се грижат дори за себе си. Но баба на 55-60 години е съвсем с всичкия си за целта.

   И пак повтарям, не говоря да се прехвърли цялата отговорност на нея, мисълта ми беше, че от време на време и тя може да помага.

   venimus

   25 януари, 2010 at 21:34

 7. Готино 🙂

  Елизабет 2-а и Лили Иванова и аз съм ги споменал 🙂

  radislav

  26 януари, 2010 at 10:39

 8. […] venimus.wordpress.com […]

 9. Привет на всички!

  Наскоро започнах един проект: http://www.bulgaria-map.com/simbols/
  Можете ли да ми помогнете със съвети?

  Успехи!

  Дончо Пачиков

  31 януари, 2010 at 11:25


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: