Razmisli & Strasti

Resurected

Гастрономия

with one comment

Тъй като коментарът ми за поста на Сабина, взе да става голям, реших да го направя още по-голям и да го пусна като статия.

Аз съм на 90% съгласен с нещата писани от Сабина, но не съм съгласен с теста с животните. Аз имам 2 котки (близнаци) и двете различни неща обичат. Осен това, добичето не е по-умно от човка, а и природно ядат всякакви боклуци, включително развалини. Не смятам, че ако котката ти яде нещо от казана и ти трябва да го ядеш. Също така, не съм противник на ГМО. Не само, че няма научно доказателство за вредата, то няма дори и логично такова. Вярно, че пропорциите на естествените съставки са различни, но и с био продуктите е същото. Да не говорим, че е нормално примерно цяла година може да не ядеш царевица, значи съставките в нея така или иначе не ги приемаш. Или обратното да ядеш нещо прекалено много, значи пренасищането пак не е от ГМО-то, а от начина ти на хранене. Човекът е достатъчно адаптивен за да се справя по естествен начин с дисбалансирането на храната. По-скоро за животните (с ограничена диета), ГМО може да е по-вредно от колкото за хората. Като споменах „био“, това е другата страна на монетата. Тук всичко е преекспонирано в обратната посока, Даваш 3 пъти повече за нещо, което няма никаква или минимална гаранция за качеството си. Няма абсолютно никакъв контрол на „био“ храните. Всичко се базира на „честна пионерска“. Понятието е толкова разтегливо, че до голяма степен се припокрива с „нормалните“ храни и дори с ГМО. Няма промишлена стока, която се прави със семената на баба ти – всичко е минало многогодишна селекция (което е ключово и при ГМО технологиите). Семената на баба ти дори са по-зле. Първо тя ги купува от производител на едро и после си ги заделя за следващата година без никаква технология и селекция. Тъй като произвежда малки количества и винаги ползва същите организми, след време те се израждат. Сигурно сте учили по биология за генетичното израждане. Но за да оцелее някакъв вид е нужно да има около 20000-50000 различни индивида, не мисля, че баба ти може да изкара и 100 корена домати и да вземе от всеки семена. Т.е. след 1-2 години, като и спадне продукцията тя ще си купи пак семена от магазина. Като я нападнат вредителите ще отиде да си купи копроцин и син камък. Ще хвърли и тор от животните, които са хранени с фураж (който е пълен с химия и лекарства). С две думи и баба ти не може да бъде „био“, даже и да иска. Единственият вариант е да ядеш саморасляк от гората, ако толкова държиш да няма химия. На времето се спука балона с нитратите, оказа се че не само не са вредни, но дори са и полезни, ама бързо се забрави шума около тях, пак тук таме се чува някой дето още вярва във вредата им. Същото ще стане и с био продкуцията и ГМО.

Съгласен съм на 100% за Е-тата. Дори като купувам хляб гледам „съдържанието“. Примерно бял хляб означава брашно тип 500 (ситно смляно), вода, сол и мая. В краен случай може да има подобрители, но това означава, че брашното е кофти и му липсват съставки, предимно глутен (това е което прави тестото лепкаво и като се опече хляба не се разпада). Брашно с по-голям номер значи е било смляно по-едро, което прави и вкуса на хляба по-кофти, пък и съм сигурен, че се крие причина, за която не искам да знам. Изключение правят типвите и т.н., които са си с идеята да са кофти. Черният хляб има по-малко въглехидрати и повече глутен, така или иначе, ако нямате здравословни проблеми по-добре си карайте с белия. Ако случайно има нещо допълнително посочено като съставка – купете си друг. Аз лично не си купувам хляб от фурна. 0 гаранция какво има вътре (от опит). Но това си е лично мое решение и не го натрапвам на никой и не бих спорил. Мляко, което е <2% е пълен боклук и 90% разредено сухо мляко. До колкото знам (в зависимост от кравата) маслеността е около 4-5%. Ако си купуваш мляко от село го купувай веднага след като го издоят (т.е. кибичиш пред фермата в 7ч. вечерта), веднага след това го смесват с други млека и го разреждат с вода. До няколко часа се разваля. От магазина предпочитам да си купувам „Роса“, не знам защо им имам най-голямо доверие. Млекопреработвателните предприятия използват млякото за масло, сирена и кашкавали и каквото остане го продават за мляко. Грубо казано, колкото по-малко % е толкова повече неща са направили преди това с него. Каквото остане го правят на сухо мляко.

Киселото мляко е 99% боклук, без значение какво пише и кой го е произвел. Данон са най-големия боклук, те изкупуват мляко от региони, които другите производители избягват, защото не покриват техническите изисквания. Активия не е мляко и дори не опаковката не претендира да е такова, въпреки маркетинга. До колкото знам се прави от соеви продукти. Но да си го правиш в къщи е твърде трудоемко и за това ядем по-малко от каквото има. Тук био-то по традиция е по-качествено, пък и цената му не е някаква непосилна.

За сега толкова, темата е неизчерпаема мисля да пиша и още …

Advertisements

Written by venimus

11 декември, 2010 at 20:17

Публикувано в Хейт

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Само 2 неща ще вметна:

    1. Говоря за домашни котки/кучета. Тези на улицата е ясно, че за съжаление са гладни и не подбират. Но след като видях Пиер да подмята пилешко с лапа и да го души с недоверия, аз мисля повече да не купувам такова!

    2. За семената на баба съм твърдо несъгласна с теб. 🙂 Но, уви мисля, че вече е късно. Дори по селата купуват холандски семена, а те са повече от шит, нищо че вадят красиви зеленчуци.

    Събина

    11 декември, 2010 at 20:25


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: